Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Една година от взривовете край Петолъчката

Снимка: Цветан Петков

Точно преди година се взривиха складове за утилизация на боеприпаси на фирмата "Берета Трейдинг" край Петолъчката. Трима души станаха жертва на взривовете, а ранените бяха десетки. Жителите на близкото до базата село Лозенец в панически бяг напуснаха домовете си. И до днес в района се откриват невзривени снаряди и осколки. Година по-късно никой не е понесъл отговорност за случилото се.

В предаването "Нещо повече" Атанас Мерджанов от Коалиция за България коментира: Това, което ние поехме като ангажименти и не прекъсваме контактите си с хората, Инициативния комитет на потърпевшите и кмета на община Стралджа, е действително след формирането на кабинетите на министрите и по-специално формирането на междуведомствения съвет по бедствия и аварии ние да подновим отново искането на засегнатите и претърпели тежки икономически загуби земеделски производители, за да бъдат максимално компенсирани. Миналата година направихме опити с тогавашното ръководство на Фонд Земеделие, но България не е нотифицирала подобна щета и по линия на европейските фондове не може да се очаква някакво компенсиране на земеделските производители. Трябва да се опитаме и да направим всичко възможно това да бъде поето от междуведомствения съвет по бедствия и аварии.

Мерджанов подчерта, че въпреки обещанията на бившите министри Цветан Цветанов и Мирослав Найденов за компенсации, това не се е случило: При скорошните ми срещи с потърпевшите те потвърдиха, че до момента няма никаква компенсация.

Длъжни сме час по-скоро да предизвикаме проверка на законодателството. Очевидно е, че трябва да се пипнат няколко законопроекта, изказа мнение Мерджанов.

Валентин Радев – бивш зам.-министър на отбраната и депутат от ГЕРБ, заяви, че трябва да има законодателни промени и тяхното управление се е опитало на няколко пъти да ги направи. Той подчерта, че тогава споровете не са били между управляващи и опозиция, а между експерти и юристи.

Репортажа на Даниела Костова и интервюто с Атанас Мерджанов и Валентин Радев може да чуете в звуковите файлове.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

В Ямбол започва "Кукерландия"

публикувано на 27.02.20 в 18:42