Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

170 неправителствени организации са против преместването на агенцията за закрила на децата

Снимка: БГНЕС

Премиерът, председателят на Народното събрание, омбудсманът, социалният министър и председателите на парламентарно представените групи са адресатите на отвореното писмо, подписано от 170 неправителствени организации. В него те категорично се обявяват срещу идеята Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) да мине на подчинение към спорното министерство. Аргументите обясни Георги Богданов от Националната мрежа за децата:

ДАЗД през 2000-а година беше създадена, за да бъде надведомствен орган, който наистина да може да контролира правата на децата в цялата страна и да бъде ангажирана към политиките за детето и семейството като цяло. Това не се случи. В момента ДАЗД се намира към МС по закон, но в крайна сметка тя се управлява от министъра на труда и социалната политика и това е неприемливо. Считаме, че с това писмо заявяваме и нашето желание и професионален опит, които имаме през всички тези години, наистина ДАЗД да има свое достойно място в държавната администрация, така че наистина политиките за детето да бъдат водещи в страната.

Богданов поиска още когато се правят реформи, свързани със закрила на децата, да има диалог. По думите му до този момент мнение на неправителствения сектор относно преместването на ДАЗД към Министерството на младежта и спорта не е имало.

Елка Налбантова от Фондация "За нашите деца" също вижда рискове от предстоящата структурна реформа. Тя даде пример с домовете, в които живеят деца с увреждания, защото проектът е в доста напреднал етап:

По този проект вече са направени едни много решаващи стъпки, направена е оценка на всички лица в домовете за деца с увреждания и предстои подготовката и преместването на тези деца и младежи в нови места за грижа и услуги, които те да получават. В следващите две години България трябва да направи една грандиозна стъпка – да премести над 2000 деца от 55 дома в страната в нови 185 места, където тези деца да живеят.

Това, че промените ще блокират започналите реформи смята и Галина Бисет, регионален мениджър на Сдружение "Надежда и домове за децата в България" за Централна и Източна Европа.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Светослава Кузманова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна