Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две трети от задължените не са подали имуществени декларации

Снимка: БГНЕС

Около 1300 души на висши държавни длъжности не са декларирали имуществото си пред Сметната палата. Сред тях са и ръководителите на фирми, регулирани от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Списъкът на задължените бе обновен през март. Две трети от тях не са се отчели пред одитната институция и затова ще бъдат глобени с между 1000 и 1500 лева.

Най-голямата част от пропусналите да подадат декларации за имуществото си са от ръководството на политически партии. Сред тях са председателят на ВМРО Красимир Каракачанов и заместник-председателят Ангел Джамбазки.

Според данните на Сметната палата, Павлина Стойчева от Движение "България на гражданите" също не е декларирала в срок имуществото си. Това важи и за представители на "Демократична гражданска инициатива", учредена след големите граждански протести през февруари и март. От одитната институция не са получили данни и от Юлияна Дончева от "Новото време".

В началото на април и четирите работодателски организации напуснаха Националния съвет за тристранно сътрудничество, точно заради изискването да декларират публично имуществото си. Имената на техните ръководители Сметната палата е публикувала като неподали декларации, но е взела данните от интернет страниците на организациите.

Одитната институция не е обявила списъците и на висшите държавници, които заемат постове в Европейския съюз, Организацията на Северноатлантическия договор или членуват в международни организации, съфинансирани от България, защото не е получила уведомление за тяхното назначаване.

По публикацията работи: Велина Сашева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна