Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в подкрепа на забраната за пушене на обществени места

Снимка: БГНЕС

Няколкостотин души се събраха пред Народното събрание, за да подкрепят протеста на гражданска инициатива "България без дим". Митингът събра граждани от социалната мрежа, за да възразят срещу намеренията на политиците да либерализират забраната за пушене на открити обществени места.

Гергана Гешанова от Коалиция за живот без тютюнев дим заяви:

Ние бяхме залети от гражданско възмущение от това, че се посяга на един такъв добър закон.

Павел Антонов от гражданската инициатива "България без дим" заяви за "Хоризонт", че отпадането на забраната би било самоубийствен акт на новото управление:

Все се надяваме, че хората, които дойдоха с обещание, че ще слушат гражданите, ще слушат обществото, ще се съобразяват, ще ни чуят.

Според Павел Антонов неприемлива е и частичната отмяна на забраната за тютюнопушене на обществени места:

Всички, които твърдят, че в Европа има и частични забрани – да, има, само че това са общества, в които се прилагат законите стриктно и когато човек излезе в общественото пространство, за него няма никакъв проблем да намери мястото без пушене. Докато при нас се видя – пушеше се навсякъде с изключение на няколко големи ресторанта в централните части на градовете. Съжалявам, но този вариант – връщане на подобен вариант означава само едно – отново да се пуши навсякъде и няма как някой да го приеме

Междувременно министър-председателят Пламен Орешарски обяви, че трябва да има смекчаване на забраната за пушене на обществени места, но очаква решението да вземе парламентът.

Официалната позиция на хотелиерите и ресторантьорите е, че забраната за цигарите в заведенията трябва да бъде облекчена. В противен случай, в условията на икономическа криза, ще последват нови фалити и още съкратени работници. 

По публикацията работи: Мая Данчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени