Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигнали за отстъпление от проектите на турското правителство за парка "Гези"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Под натиска на участващите в бурните демонстрации, които продължават втора седмица в Истанбул, турското правителство започна да дава сигнали за отстъпление от плановете си за застрояване на парка "Гези". Направи го чрез кмета на Истанбул Кадир Топбаш, който за пръв път се появи в публичното пространство. Той заяви, че няма да се строи мол, хотел или резиденция на мястото на парка. “Възможно е старата казарма да бъде превърната в градски музей, но проектът ще бъде представен за широко обсъждане”, каза още кметът на Истанбул.

Не може обаче да се каже дали това ще спре демонстрациите, защото екологичният протест е само видимата част на айсберга. Под него са исканията за спиране на полицейското насилие, наказване на виновните за сблъсъците и главното - промяна в авторитарния стил на премиера Ердоган и против ислямизацията на турското общество. Засега няма сигнали за промени от страна на правителството в тази насока.

Двама души загинаха при сблъсъците с полицията, над 4 хиляди души пострадаха, 900 са задържани. Снощи при сбъсъците на полицията с демонстранти в един от крайните квартали на Истанбул е бил ранен един човек. Полицията в град Адана е задържала група от петима блогъри.

Днес турският премиер Ердоган свика заседание на лидерите на ПСР за да обсъдят ситуацията във връзка с антиправителствените демонстрации. Предвижда се в по-късните часове премиерът да разговаря с председателя на Великото национално събрание на Турция Джемил Чичек. Противно на неотстъпчивостта на Ердоган, Джемил Чичек възприе по-мека линия на поведение, като преди няколко дни призова да се намери начин за диалог с протестиращите и път за помирение.

В следобедните часове демонстрантите отново започнаха се събират на площада Таксим в Истанбул. Подготвят се нови протести през уикенда в палаткови лагери, които ще разпънат на площада Таксим.

Информация на Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна