Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в закона за ДАНС

Снимка: БТА

Промените в закона за ДАНС продължават да бъдат обект на коментарите на експертите. Според Атанас Атанасов не е естествено в новото НС още преди да са сформирани комисиите, да се започне със закона за ДАНС.

Промените се правят "на парче". Новите управляващи искат да овладеят службите чрез кадрови промени. Те не искат да се конфронтират с президента, затова се прави промяната председателят на ДАНС да се избира от Народното събрание. Другото, което е неконструктивно, е преместването на определени функции на МВР в ДАНС и даването на ДАНС на функции по разследването. Не е мястото на ГДБОП в ДАНС, каза Атанасов.

Бриго Аспарухов отхвърли тезата за "завладяването" на службите.

Да се "завладява" значи, че е било чуждо досега. Не смятам, че е бързано, защото лидерът на БСП и други анализатори знаят добре, че при създаването на ДАНС е имало идея да й се дадат и разследващи функции, защо е отпаднало, не знам. Правилно е преместването на ГДБОП в ДАНС, защото това правителство не е вечно, както и следващите. Трябва да се освободим от мисленето, че службите са частна, корпоративна и т.н собственост. Така са решили - отговорността е на това правителство, този парламент. Ако е погрешно - да си носят кръста, каза Аспарухов.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна