Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от 200 хил. социално слаби ще бъдат затруднени след началото на цифровизацията

Повече от 200 хиляди социално слаби у нас ще бъдат затруднени след началото на процеса на цифровизация от 1-и септември. Прогнозата беше огласена на медийния форум в курортния комплекс "Албена".

Като сложен социален процес с много трудности определиха цифровизацията представители на мултиплекс операторите, на СЕМ и участниците в дискусията. Те изразиха опасенията да не се развие вторичен пазар на ваучерите за предстоящата цифровизация и така част от населението да не може да се възползва от услугата.

Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков открои проблемите:

Да се намерят средства, за да се освободи ресурс, за да може и вторият търговски мултиплекс оператор, и третият, който преди два месеца спечели, да могат да започват да развиват мрежите си и да влизат в преговори, за да могат да създадат една конкуренция на този пазар.

И повече услуги за българския потребител, за да може процесът на цифровизация да докаже своята ефективност в конкуренция с кабелните и сателитните оператори.

Другият проблем за мен - това е да се развият именно тези интерактивни услуги, за които дава възможност цифровата платформа, а именно - да започнем с електронна търговия, електронно банкиране, информационни услуги, справочника, телетекста за хората, които са в неравностойно положение - това е истинският смисъл на цифровизацията.

По публикацията работи: Станислава Пирчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна