Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 15 см се е повишило нивото на водата в Дунав край Свищов

Снимка: ЕПА / БГНЕС

С 15 сантиметра се е повишило нивото на водата в Дунав в района на Свищов тази сутрин.

Брегът край Свищов е висок и няма пряка опасност за населението. Общината има готовност да предприеме мерки, ако нивото на водата премине критичната граница, увери кметът Станислав Благов:

Всички институции - държавни, областни, и местните органи на самоуправление, и частните структури - там, където има земеделска продукция, всички сме на едно сериозно ниво, правим организация в тази посока, но мисля, че няма да има никакви притеснения. Ние разполагаме с необходимата техника и при необходимост ще мобилизираме всичко онова, което е възможно.

Потенциален риск от наводнение от Дунав има за село Вардин, където къщите са разположени близо до брега на реката. Кметът на Свищов призова отново централната власт да отпусне средства за укрепване на брега край Вардин. По изпратените до сега документи няма решение.

Общински средства сме дали, за да покажем, че това е изключително важно и да може държавата да организира финансиране на този обект, защото ако това не се случи и се вдигне ниво над 7,5-8 метра, дворовете ще отидат, къщите ще отидат.

От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав отчитат минимално повишение на нивото.

Не се очаква висока вълна от Дунав да залее нашия участък. Снежана Стоянова от Изпълнителната агенция "Поддържане и проучване на река Дунав" в станция Свищов допълни:

За момента нямаме нищо тревожно. Все още сме доста под критичното. Завишението на нивото започва от 5-и юни, което, един вид, се е покачило с 50 см.

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна