Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят проблемите с осигуряването на водни спасители

Снимка: Архив

Водноспасителната служба на Българския червен кръст ще представи днес проблемите, свързани с осигуряването на спасители през активния летен сезон. В началото и в края на туристическия сезон всяка година у нас има недостиг на спасители, припомня Стоян Андонов, председател на Националната комисия по водно спасяване:

Работата е сезонна и най-често се упражнява от ученици, студенти, има и доста учители. Иначе не бих казал, че няма достатъчно обучени спасители, тъй като последните години средно над 1500 души годишно се обучават в Българския червен кръст, което означава, че сертифиицирани спасители с документи, правоспособни, като бройка има достатъчно.

Навсякъде по света има плажове, които са неохраняеми, и това е нещо нормално. Охраняеми са тези плажове, на които се предлагат различни услуги, срещу които посетителите трябва да получат и адекватно обезопасяване. За мен ненормална практика е да се предлагат услуги от вида на чадъри, шезлонги, ресторантьорски и други, или пък водни атракции, и плажът да бъде неохраняем.

В зависимост от това дали работодателите предлагат място за спане и храна, средната работна заплата на спасителите в България варира и в някои от курортите достига до 700 лева.

По публикацията работи: Надежда Николова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна