Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Временната правна комисия на НС прие мораториум върху събарянето на незаконни строежи

Снимка: БГНЕС

Въвежда се мораториум върху незаконните строежи, използвани като единствено жилище в градските територии и по Черноморието, реши временната правна парламентарна комисия.

Единодушно депутатите от комисията приеха промените, според които няма да се събарят и незаконни строежи в държавни, общински и частни имоти на териториите на рибарски селища, изградени по Черноморското крайбрежие. В хода на дебата депутатът Димчо Михалевски коментира, че до до 2011 година са извадени над триста заповеди за премахване на строежи по Черноморието за жилищни цели. Издадените заповеди през миналата година са 132. Предложеният мораториум ще гарантира повече справедливост.

Депутатът от "Атака" Павел Шопов репликира с въпроса:  "Какво се случва с ромските махали?". Въпреки това той коментира, че има законови разпоредби за незаконните ромски махали, но едва около десет общини са се възползвали от тях.

Четин Казак от ДПС е на мнение, че трябва да се разсеят всички съмнения, че под тази отмяна на мораториума могат да попаднат и други строежи като строежите на бизнесмени. Поправката има нужда от конкретизация и редакция преди дебатите на първо четене в пленарна зала, изказа мнение и председателят на правната комисия Христо Бисеров. Текстът бе променен и в него остана основният акцент, че от мораториума ще се възползват тези групи хора, за които жилището е основно.

По публикацията работи: Даниел Инков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени