Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правилата за управление на финансите на държавните дружества остават в сила

Снимка: БГНЕС

Остават в сила промените, свързани с управлението на финансите на дружествата и предприятията, които са с над 50% държавно участие.

Кабинетът на Пламен Орешарски запазва приемственост в изискванията си към тези дружества, обяви финансовият министър Петър Чобанов. Той подчерта, че  министерството му ще следи внимателно ситуацията:

По отношение на нетната експозиция обикновено, доколкото ми е известно на мен, в банковия надзор ограниченията са по отношение на нетна експозиция. Към момента демонстрираме тази приемственост и очакваме резултатите от тези правила.

Според правилата дружествата с над 50 % държавно участие не могат да влагат до 25 на сто от парите си в една банка. Ако имат повече финанси, трябва да изтеглят част от тях.

Промените в Правилника за реда за упражняване на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала бяха приети от служебното правителство. Изискванията важат и за дружества с капитал над 3 милиона лева. Те бяха наложени, след като служебният премиер Марин Райков съобщи, че в една банка са съсредоточени 54 % от парите на държавата. Неговият кабинет даде 6-месечен период за приспособяване и за двете страни.

 

По публикацията работи: Даниел Инков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна