Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за политическите партии

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха, на първо четене, промени в Закона за политическите партии. Внесени са два законопроекта : от лидера на Атака Волен Сидеров и група депутати и от Мая Манолова и Янаки Стоилов от Коалиция за България. От Атака искат да отпадне държавната субсидия за извънпарламентарните партии. Сега законът субсидира всички партии, получили не по-малко от един процент от валидните бюлетини на избори, с по 12 лева на глас. Има идея и за 3-процентова бариера за влизане в парламента, а не 4%, както е сега. От Коалиция за България предлагат прекратяване на практиката парите да следват депутата.

Председателят на партия ЛИДЕР Кънчо Филипов коментира, че субсидирането на партиите е добре да се подложи на обществено обсъждане. Сега партията получава субсидии, защото е получила над 1 на сто от гласовете на последните избори.

Ангел Славчев, един от лидерите на протестите от миналата зима, предлага всяка партия, побулила поне 1% от гласовете, трябва да има държавна субсидия, а тази субсидия да е еднаква за прехвърлилите този процент политически формации. Според него, така партиите ще избегнат зависимостта си от различни бизнесмени и дарители.

Политологът Даниел Смилов подчерта, че държавните субсидии за партиите са легитимен инструмент, който се практикува в почти всички европейски държави.

Мненията на участниците в дискусията можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени