Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама е разрешил изпращането на някои видове въоръжение на сирийските бунтовници

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Американският президент Барак Обама е разрешил изпращането на някои видове американско въоръжение на сирийските бунтовници, след като от Белия дом разкриха, че правителството на САЩ има доказателства, че президентът Башар Асад е използвал химическо оръжие срещу опозицията.

Сенаторът Джон Маккейн, един от най-настоятелните привърженици за военна намеса на САЩ в Сирия заяви, че Обама е решил да бъдат предоставени оръжия за бунтовниците. Длъжностните лица предупреждават, че все още не е уточнено какъв вид ще са оръжията.

В правителството тази седмица проличаха дълбоки разделения относно американската намеса в Сирия. Анализаторите смятат, че защитниците на по-агресивните действия, в това число и държавният секретар Джон Кери, изглежда са взели превес. Обама все още се противопоставя на влизането на американски войници на територията на Сирия, не е постигнато споразумение и за забранена за полети зона над Сирия.

Американските власти заявяват, че правителството може да осигури бунтовниците с малки оръжия, боеприпаси, автомати, разнообразие от противотанкови оръжия, снаряди и ракети. Според някои източници ЦРУ и специални треньори ще помагат на сирийските бунтовници в обучението за използването на оръжията.

Белият дом посочи, че според нови американски разузнавателни оценки Асад е използвал химически оръжия и около 100-150 души са били убити в тези нападения. Това наистина е малък процент на фона на 93-те хиляди сирийци, убити през последните две години. Но в същото време те приемат, че режимът на Асад все още държи контрола над натрупаното химическо оръжие в Сирия и те не виждат никакви доказателства бунтовническите сили да са използвали смъртоностни вещества. Белият дом заяви, че е уведомил Конгреса, ООН и международни съюзници за новата американска позиция.

По публикацията работи: Елена Цанева - Чикаго

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна