Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БХК: Изборът на Пеевски е тежък срив в държавното управление

Снимка: Архив

Българският хелзинкски комитет определи избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС като "тежък срив в държавното управление и държавното устройство" и призова премиера Орешарски - като вносител на предложението, да подаде оставка.

От Български хелзинкски комитет напомнят, че допреди промяната в закона за ДАНС Делян Пеевски не е отговарял на законовите изисквания за поста. Самият факт, че Народното събрани промени законовите изисквания така, че те да съвпаднат с даденостите на г-н Пеевски е повече от несъвместим с върховенството на закона, са категорични от правозащитната организация. Както и че овластяването му пряко да разполага със службите е симптом на зависимостта на политическата класа от ресурсите му за разправа с нея.

От неправителствената организация изразяват притеснение, че дадената днес власт на новия шеф на ДАНС ще допълни контрола му върху политическия процес посредством групировката медии и фирми, които му дават икономическа база за нелегитимен диктат върху институциите на държавата:

Предвид вътрешната и външно-политическата цена на решението на Народното събрание за избор на г-н Пеевски, чийто публичен образ е силно негативен, налага се изводът, че политиците, взели това решение, не са го взели свободно, а в условията на зависимост от икономически могъщи частни субекти.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна