Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 415 000 автомобила се очаква да преминат през Дунав мост 2 за година

Снимка: Архив

Вече е факт дълго отлаганото откриване на Дунав мост 2. Общата стойност на проекта е 282 милиона евро, осигурени от програми на Европейския съюз и Европейската инвестиционна банка. Безвъзмездната помощ по програма ИСПА на Европейския съюз е общо над 74 млн. евро. 5 млн. евро са отпуснати от Френската агенция за развитие. Други източници са заеми от Европейската инвестиционна банка на обща стойност 70 млн. евро и заем и безвъзмездна помощ от германската Кредитна институция за възстановяване на обща стойност 20 045 168 евро.

Националното съфинансиране от страна на България е общо над 85 милиона евро, Свързващата инфраструктура на румънския бряг е финансирана по отделен меморандум и национално съфинансиране на румънската страна е над 35 милиона евро.

Мостът Видин-Калафат е от ключово значение не само за бъдещото развитие на Паневропейския транспортен коридор ІV, но и за цялата Югоизточна транспортна ос на Европа и на Трансевропейската транспортна мрежа. Съоръжението ще даде възможност за комбиниран транспорт и за прехвърляне на определени обеми трафик от шосе на железница.

Очакванията са през първата година от функционирането на моста през него да преминават 415 000 автомобила.

На официалната церемония по откриването еврокомисарят по регионалното развитие Йоханес Хаан благодари на българските и румънските власти от последните няколко години за направеното от тях за реализацията на проекта. Според комисаря съоръжението ще бъде връзката между два региона с население, което се нарежда сред едно от най-бедните в ЕС:

Нека споделя убеждението ми, че тук ще се провежда политика на повишаване на благосъстоянието на хората, което ще стане възможно и чрез постигнатото сътрудничество

Премиерът на Румъния Виктор Понта заяви, че строителството на моста е дало на двете страни възможност да направят необходимите изводи по отношение работата по определени проекти.

www.euranetplus.eu
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени