Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандалът с подслушванията в САЩ провокира остри реакции и в Европа

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В САЩ продължават дебатите по скандала с подслушванията на телефонните разговори на клиентите на един от най- големите мобилни оператори, последвано от следене на кореспонденцията на потребители в интернет

Правозащитни организации осъдиха остро действията на тайните служби, разкрити от Едуард Сноудън. Те настояват съдът да определи досегашната практика да бъде обявена за противоконституционна. 56% от анкетираните след скандала американци смятат, че практиката е приемлива.

От националната агенция по сигурността са категорични, че са работили за сигурността без да правят компромис със свободите на гражданите, но е трудно да го докажат без да оповестят повече данни, предаде за БНР Младен Петков.

Берлин остро разкритикува подслушването и декларира намерение да обсъди темата при предстоящото посещение на Обама в Германия, предаде кореспондентът на в. 24 часа Капка Тодорова. Говорителят на канцлерът Меркел заяви, че тя ще постави въпроса на срещата си с Обама в близките дни. В страната се водят разгорещени дебати за шпионажа. Според Берлин, аферата не е въпрос, засягащ само САЩ. Министърът на правосъдието на Германия окачестви аферата с шпионажа като „изключително обезпокоителна”:

Подобен подход не може да бъде оправдан дори с международният тероризъм. Борбата с държавните врагове не оправдава употребата на всякакви средства,

Опозицията настоява за щателно разследване на случаите на подслушване на германски граждани. Левицата се застъпи за предоставяне на политическо убежище на Сноудън.

Реакциите в Париж варират между непримирима острота и предпазливия тон, обяснимо за страна – емблема на човешките права, която е и на прицела на тероризма и важен актьор в световното разузнаване, обобщи кореспондентът на БНР в Париж Юлия Талева. Официалната позиция на френското правителство е внимателна и в тон с тази на ЕС. Френският министър на цифровата икономика заяви в радиоинтервю: Това, с което разполагаме сега е обезпокоително. Пелеран заяви в Националното събрание на Франция, че ако бъде доказана аферата, това ще даде основание да се локализират на национална територия базовите центрове и сървъри.   

ЕП заплаши за възможно преустановяване на споразумението за споделяне на данни със САЩ заради скандала

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна