Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Затварянето на ЕРТ е най-сериозната политическа грешка, която допусна г-н Самарас

Снимка: БГНЕС

Решението да бъде затворена временно ERT доведе до конфликт в управляващата коалиция. Правителството спря медията с цел икономии. Основният мотив бяха раздутият щат от над 2600 души и политическите назначения. Днес е пети пореден ден на протести пред офисите на държавните медии в цялата страна. Граждани подкрепят безработните журналисти. Морална подкрепа изразяват и журналисти от частните медии. Всяка сутрин те обявяват нова 24-часова стачка. Държавната медиа излъчва по интернет и на честотата на телевизионния канал на комунистическата партия. Сградата й се пази от анархисти. Според повечето гърции, закриването на държавните медии е преврат. Недоволстват и 10 млн. гърци, които живеят в чужбина. В началото на следващата седмица Андонис Самарас ще разговаря с всички партии управляващата коалиция, в търсене на консенсус, предаде кореспондентът на БНР в Солун Катя Пеева.

Това е най-сериозната политическа грешка, която допусна г-н Самарас през цялото си управление като министър-председател. Последните му действия показват, че той осъзнава този факт и предприема необходимите мерки да даде заден ход и да се уредят нещата мирно и тихо, доколкото е възможно. Последното му решение е предложение до лидерите на останалите партии от управляващата коалиция да се създаде временно управление, което да предава в съкратен обем – само информационните емисии, докато следващата седмица се внесе в парламента законопроект за новата медия, който готви „Нова демокрация”.

Това каза в Ефира на предаването "Събота 150" по "Хоризонт" журналистът Бойко Борисов от гръцката агенция АНА -МПА. Икономистът Плутархос Маридакис, който е бил и управител на медиа, коментира, че световни медии като Ал-Джазира и Би Би Си например, имат 1/3 от щата на ЕРТ.

Това само по себе си говори за ефективността на медиата. Решението на премиера беше доста радикално, но доста смело. Факт е, че нямаше как медиата да се оправи работейки заради синдикатите, а и е доста сложно да се уволни държавен служител в Гърция. Единственият начин е радикално решение.

Маридакис отхвърли възможността затварянето на телевизията да е първа стъпка към радикалните реформи, предвиждащи съкращаване на 15 000 държавни служители. Частните медии не са застрашени от държавната. Стъпките са правилни икономически. Крайният резултат, разбира се, зависи от хората, които са се заели със задачата. Надявам се да свършат работа, иначе няма да е хубаво.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна