Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нечас връчва оставката си на президента Земан, напуска и лидерския пост в партията си

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Чешкият премиер Петър Нечас ще връчи оставката си на президента Милош Земан тази вечер в 18 часа местно време. Оставката идва 4 дни след мащабната полицейска акция, при която бяха задържани 9 души от политическия и военен елит. Съдът в град Острава остави в затвора 7 от задържаните, като между тях са началничката на кабинета на премиера и трима бивши депутати от най-голямата дясна партия. Обвиненията са за незаконно следене, корупция и др.

Следобед Нечас официално напуска и поста председател на партията "Граждански демократи". Нечас е в политиката от 20 години. Бил е председател на Долната камара, министър, а в последните три години премиер и председател на най-голямата дясна партия в Чехия – "Граждански демократи". 

Президентът Земан е приел днес в замъка в Ланех премиера Нечас, който го е информирал за намерението да подаде оставка. В неделя вечерта Нечас призова президентa да се съобрази с парламентарния характер на републиката и мнозинството в парламента. Не е изключено коалицията между гражданските демократи, ТОП 09 и ЛИДЕМ да се обедини около обща фигура - било то от най-голямата дясна политическа партия ОДС или от коалиционен партньор.

Ключова е ролята на президента. Милош Земан би могъл да поиска гаранция за подкрепата на кабинета в парламента, например 101 депутатски подписа. Президентът би могъл да избере и премиер от друга политическа сила – няма ограничения в закона за това. При всички случаи новият състав на кабинета ще трябва до 30 дни да поиска вот на доверие в Долната камара. В случай че това не стане, право на предложение има и председателят на Долната камара. Ако и в този вариант не бъде одобрено правителство, се отива към предсрочни избори, за което продължава да настоява и опозицията в парламента.

По публикацията работи: Евгения Йотова – кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна