Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Желю Желев: Дори и най-успешните големи революции не стават без илюзии

Снимка: Архив

Трябва да има не само десница, но и левица, европейска, с висока политическа култура, каза в предаването "Нещо повече" президентът Желю Желев.

Не може да има демокрация със силна десница и слаба левица и обратното. Трябва и двете крила на демокрацията - и дясното, и лявото, да бъдат достатъчно силни. Обстановката от 90-те години е напълно различна и да се правят пълни аналогии е несериозно. В началото илюзиите бяха неизбежни. Дори най-успешните големи революции не стават без илюзии. Това движение сега е много силно и категорично, и това е хубаво. И с огромен принос към демокрацията, ще допринесе за изясняването на цялата система. За да променяме, трябва много добре да изучим и знаем системата.

Президентът Желев, като председател на Балканския форум, коментира и случващото се в Турция.

Турция е мюсюлманската страна, която е най-близо до европейските стандарти, механизмите и стила на живот, каза Желев и припомни големите групи от гастарбайтери в европейските държави, които са най-големият проводник на светското. Всеки турски политик, който се е опитал да отрича Ататюрк, е поел по пътя на самоубийството. Ататюрк е със световна слава и заслуги и неслучайно култът към него е толкова силен. Конфликтът ще завърши с победа на светската държава, прогнозира събеседникът по "Хоризонт".

 

Чуйте разговора в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна