Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законодателни промени ще регламентират правата на свещениците

Снимка: БГНЕС

Председателят на Народното събрание Михаил Миков съобщи след среща с патриарх Неофит, че в спешен порядък предстои да бъдат подготвени изменения в Закона за вероизповеданията и по-специално в частта за специалния статут на свещенослужителите. Според него никой от народните представители няма да е против предлаганите промени.

Смятам, че това е въпрос, узрял за решаване. Един свещенослужител не е работник на трудов договор по осем часа и решаването на въпроса ще сложи здрава законова основа.

Миков каза още, че общинските власти трябва да се отнасят с по-голямо разбиране към имотно-правните въпроси, свързани със собствеността на Българската православна църква върху отделните православни храмове в страната.

Доста абсурдно е да търсим документите и актовете за собственост на църкви на по 200, 300, 500 години, заяви председателят на Народното събрание. Той се обърна с апел към местните власти - да бъдат по-отворени в подкрепа на духовното и да се отнасят с разбиране към имущественото и материалното състояние на религиозните общности, когато става въпрос за местни данъци и такси. 

Михаил Миков обсъди с патриарх Неофит и членовете на Светия синод ситуацията в държавата. Главата на Българската патриаршия е заявил пред председателя на НС, че църквата ни се моли за напредъка на страната.

По публикацията работи: Николай Кръстев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна