Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Русия категорично се противопостави на останалите страни от Г-8 на започналата вчера в Северна Ирландия среща на върха, отбелязва в. Фигаро. Путин оправда прогнозите, че не трябва да се очаква много от форума, като повтори несъгласието си за въоръжаване на сирийските бунтовници.

Все още има шансове в края на срещата Русия и останалите седем страни да направят общо изявление за Сирия, твърди Дейли телеграф. По време на вечеря лидерите от групата са упражнили натиск върху Путин да се присъедини към декларацията. В нея, освен осъждане на използването на химически оръжия, ще се говори и за предаването на властта от Башар Асад на преходно правителство в навечерието на планираната конференция за Сирия в Женева.

На двустранните разговори извън официалната програма на срещата, Обама и Путин постигнаха съгласие само по едно - че гледат по различен начин на сирийския проблем, отбелязва Ню Йорк таймс.

Британският премиер Дейвид Камерън се опита да превърне срещата на върха на Г-8 във възможност за постигане на консенсус по сирийския въпрос, отбелязва британският Гардиън. Според изданието това е може би последният шанс за намиране на мирен изход от сирийската криза.

Турският печат обръща внимание на стоящия протест - новият начин на демонстриращите да изразят недоволството си от правителството. За това пишат днес вестниците Хюриет, Радикал и Миллиет.

Първият протестиращ по този начин е бил Ердем Гюндюз, недоволстващ от действията на полицията в парка "Гези". В 18 часа Гюндюз застанал прав на входа на метростанцията на "Таксим", без да се движи и да говори. Граждани, които видели неговата форма на протест в социалните мрежи, се присъединили и бързо броят на "стоящите" достигнал 300 души. След намесата на полицията стоящ протест организирали и три жени, които до развиделяване останали на място. В Анкара такава демонстрация е била проведена в памет на загинал по време на протестите.

По публикацията работи: БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна