Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Клисарова: Няма да позволя от учебната програма да отпадат творби на български класици

Министър Анелия Клисарова ще уволни виновните по случая с проекта за промяна на учебните планове
Снимка: БГНЕС

Докато аз съм министър, няма да позволя от програмата по български език и литература да отпадат произведения на български класици. Позицията на министъра на образованието и науката Анелия Клисарова, разпространена от пресцентъра на МОН, е по повод появилите се в медиите твърдения, че ще се променят учебните планове и програми по български език и литература.

Министър Клисарова отбелязва, че объркването е причинено от проект, разработван по време на управлението на ГЕРБ, който е качен на сайта на МОН. Във въпросния проект по български език и литература липсват значими произведения на Христо Ботев, на Никола Вапцаров и на други български класици. В този проект не се разглежда „ Тютюн”, а „Осъдени души”.

Министър Клисарова изразява категоричното си несъгласие с предвиденото в проекта: Не виждам как с подобни промени можем да повишим качеството на обучение и защо българските класици трябва да са представени с по-малко произведения.

От вчера е разпоредена проверка, която да установи как е разработен проектът, кой го е подписал, на какъв принцип е решено кои произведения да отпаднат и кои не, на каква стойност е той и кой е взел парите за него. След проверката, министърът ще уволни виновните и ще даде нарочна пресконференция, на която ще предостави информация по случая, съобщават още от МОН.

Припомняме, че вчера образователният министър Анелия Клисарова заяви, че от учебната програма отпадат стихотворенията "Майце си" и „Моята молитва“ на Христо Ботев, но ще бъде включено стихотворението "Колко си хубава" на Христо Фотев, а вместо романа "Тютюн" ще се изучава друг роман на Димитър Димов – "Осъдени души". По думите й това е станало след обсъждане с 450 преподаватели и специалисти по български език и литература.

Програмите по всички предмети трябва да се осъвременяват. Искаме да станем по-отворени, по-атрактивни, да привличаме младите хора в училище. Би следвало и непрекъснато да обновяваме и учебните планове и програми, и да усъвършенстваме, заяви вчера Клисарова.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна