Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Недоволството в Бразилия, насочено срещу социално-икономическата политика на правителството, се разраства, а хората са решени да разширят протестите, пише Файненшъл Таймс. Новата протестна вълна, в която според медиите са участвали общо един милион души, се надигна въпреки предприетите отстъпки от местните власти в редица градове. Те отмениха повишаването на цената на билетите в обществения транспорт, което стана повод за недоволството. Поскъпването на пътуванията обаче бе само претекст за протестите, смята политически анализатор, цитиран от изданието.

От Световното първенство по футбол през олимпийските игри до срещите на Г-8 - много страни плащат невъобразима цена за домакинството на тези безсмислени и безполезни показни прояви, посочва Гардиън. Поздравления за бразилците. Те заявяват онова, което Великобритания миналата година нямаше кураж да каже: Достатъчно!, отбелязва изданието.

Когато Бразилия спечели домакинството на Мондиала през 2014-а година, а Рио де Жанейро - на олимпийските игри през 2016-а г., решението съдържаше двойно послание, пише Индипендънт. Първо, надеждата, че вниманието на света ще стимулира подобряването на спортните съоръжения и инфраструктурата, което би било полезно за страната. И второ - че това ще е принос към нарастващото влияние на Бразилия като голяма развиваща се икономика редом с Русия, Индия и Китай, уточнява изданието. 

Фигаро цитира бразилски политолог, според когото силата на протестното движение е в това да успее да окаже натиск върху управлението, без да бъде командвано от традиционни политически лидери.

Шестима ранени и осем задържани е равносметката от вчерашните стълкновения между полиция и демонстранти в град Мерсин, Южна Турция. Двама от пострадалите са полицаи. Под заглавие " Палатки и за тях" турският Хюриет съобщава, че на представителите на реда, които участват в потушаването на безредици в страната, занапред ще бъдат осигурени шатри, снабдени с тоалетна, легло и болнична стая. 

По публикацията работи: БТА / Даниела Савова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна