Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Понта: Трябва да мислим за трети мост на река Дунав

Снимка: ЕПА / БГНЕС

През миналата година и Румъния преживя своя труден политически период, но след изборите нещата се изясниха и доведоха до създаването на стабилно правителство, каза в интервю за предаването "Неделя 150" премиерът на северната ни съседка Виктор Понта. Помолен да коментира протестите в България, румънският премиер каза:

Предпочитам да не ги коментирам. Това са вътрешни отношения и процеси в страната ви. Само ще ви припомня, че и Румъния миналата година също беше в много сложна вътрешно-политическа ситуация. Освен проведените избори в Румъния и мъдростта на избирателите ни беше осигурена една сериозна стабилност. Миля, че от това се нужда сега и България - от стабилност и продуктивност, каза Виктор Понта.

На въпроса как би определил отношенията между България и Румъния, премиерът на северната ни съседка заяви:

Ние винаги сме имали добри отношения по между си. Но сега те трябва да станат малко по-продуктивни и прагматични. Ние имаме да работим заедно върху повече прагматични и свързващи ни проекти. Трябва заедно да работим за влизането ни в Шенген, както и за развитието на европейските фондове. Също така не трябва да се делим и противопоставяме на България срещу Румъния или обратното. Трябва да разберем, че ако работим координирано, ще бъдем по-силни в Европа... Трябва да мислим и за трети мост на река Дунав, който да свързва България и Румъния, каза Виктор Понта.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна