Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отборите на Испания и Уругвай попълниха финалната четворка в турнира за Купата на конфедерациите

Снимка: БГНЕС

Световният шампион Испания ще срещне Италия на полуфинал в турнира за Купата на конфедерациите, а домакините на предстоящото Световно първенство от Бразилия излизат срещу Уругвай в другата среща от предпоследния етап. По този начин със сигурност ще има по един отбор от двата водещи във футбола континенти на финала.

Италия и Испания ще повторят финалната среща на последното Европейско първенство, където Ла Фурия размаза противника с 4:0.

Бразилия - Уругвай пък е едно от традиционните дербита в Южна Америка, а много често и на Световните първенства в исторически план.

Вчера испанците разбиха шампиона на Африка Нигерия с 3:0, като две попадения вкара левият защитник Жорди Алба. Той откри резултата в 3-тата минута, а в 88-ата сложи точка на спора.

Фернандо Торес вкара в 62-рата минута. Жорди Алба вече има 4 гола за националния отбор на своята страна.

Уругвай пък разгроми аматьорите от екзотичния остров Таити, които събираха симпатии с наивното си отношение към играта и тоталната отдалеченост като класа от останалите отбори тук. Абел Ернандес вкара четири гола за крайното 8:0, Луис Суарес добави два, а по един път се разписаха Диего Лопес и Николас Лодейро.

Селекционерът на Испания Висенте дел Боске пусна на терена най-доброто, с което може да излезе, след като даде почивка на най-големите си звезди при успеха с 10:0 над Таити. Жорди Алба, един от осемте играчи на "Барселона" в стартовия състав, откри резултата с удар по земята с левия крак в 3-тата минута след пас на Андрес Иниеста в тежкото и задушно време на стадиона във Форталеза. След това нигерийците създадоха доста голови положения, някои от които пропуснати по невероятен начин. Сънди Мба беше близо до равенството, но пък Роберто Солдадо и Сеск Фабрегас също можеха да вкарат в нигерийската врата преди почивката, пропилявайки чудесни пасове на Иниеста.

В 62-рата минута Педро Родригес центрира отляво за Торес, който се появи на мястото на Солдадо, и нападателят на "Челси" с красив плонж с глава вкара за 2:0. По този начин блондинът излезе начело в листата при голмайсторите на турнира с 5 точни попадения.

Две минути преди края на мача Давид Вия даде дълъг пас от фаул от собствената си половина, Жорди Алба стартира зад центъра, остана сам срещу вратаря Енияма, преодоля го и на празна врата вкара. Нигерийците преди този трети гол се бяха впуснали отчаяно да търсят гол и трябва да се сърдят на Джон Огу, който сам на празна врата не успя да вкара гол след пробив и пас от дясно на Ефе Амброуз.

Четири гола за уругвайците при успеха с 8:0 над Таити вкара нападателят на Палермо Абел Ернандес. В луд мач на стадиона "Арена Пернамбукано" уругвайците вкараха осем гола, пропуснаха дузпа, отбелязаха друга, а двата отбора останаха накрая с 10 души. Двамата треньори направиха много промени в съставите си, обяснимо във всяка гледна точка, а публиката очаквано подкрепяше аматьорите от тихоокеанския остров Таити.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна