Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софиянски: Ако сега протестите утихнат, наесен ще избухнат отново

Снимка: БГНЕС

Даниела Бобева, която ще е вторият вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски, е вторият професионалист, защото се говореше за правителство на професионалисти. Досега има един сериозен професионалист в това правителство – Хасан Адемов. Това заяви в предаването "12+3" Стефан Софиянски. По думите му, Бобева се е деполитизирала отдавна заради позициите й в банковата система. Той се надява присъствието на Бобева в правителството да свали напрежението между обществото и управляващите.

Според Софиянски Министерството на икономиката, енергетиката и туризма има нужда от преструктуриране: Това, което е разумно да се направи, е да се отдели енергетиката в самостоятелно министерство. А остатъчното държавно участие в икономиката да се съсредоточи в пълномощията на вицепремиера по икономика, както и регулаторните режими. Даниела е способен човек и ако й се дадат тези възможности, ако се направи това преструктуриране, тя ще си бъде на мястото. Ако я оставят, както бяха Плугчиева и Дончев шефове на еврофондовете, без да имат никакви пълномощия, ще си остане една фигура в правителството.

Стефан Софиянски подчерта, че правителството е тръгнало много грешно, занимавайки се с "ченгесарски работи". Според него това показва, че не са с нищо по-различни от предишните управляващи. По думите му първото нещо, което е трябвало да направят, е да променят бюджета. Оценката на правителството ще се види именно когато променят бюджета, добави той.

Софиянски коментира и случващото се в дясното политическо пространство: Ние докато не разберем, че обединението не става около хора, а около идеи, няма да имаме напредък. Не трябва да тръгваме кой с кого ще се обединява, а трябва около това какво ще правим.

Дори сега протестите да не доведат до резултат, напрежението в обществото съществува. Ако сега утихнат, наесен ще избухнат отново. Най-доброто решение е политическите сили, особено парламентарно представените, да постигнат едно съгласие за избори догодина, изказа мнение Софиянски и подчерта, че трябва да се даде възможност на правителството за една година да свърши неотложните неща.

Цялото интервю със Стефан Софиянски можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени