Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красен Станчев: Даниела Бобева наистина е избор на Орешарски

Снимка: БГНЕС

Даниела Бобева наистина е избор на Пламен Орешарски. Това заяви в предаването "Нещо повече" икономистът Красен Станчев, който познава Бобева от 1993-та година. Той добави, че с новия вицепремиер хората в кабинета, които са избрани от Орешарски, вече са четирима – освен Бобева, но и самият Орешарски, Зинаида Златанова и Петър Чобанов.

Това е добър екип. Това, което трябва да направи този екип, е да удържи финансовата стабилност, дотолкова, доколкото в тази ситуация дори и Дева Мария да бъде назначена за вицепремиер, винаги ще има подозрение, че нещо не е правилно. Но премиерът остава вързан с останалите членове на кабинета, които са политически назначения.

Вероятно ще има натиск на парламентарната група, особено на БСП и особено от Янаки Стоилов, за разпускане на бюджетната дисциплина, което е доста опасно за правенето на бизнес в България. Това, което е добро при назначаването на Даниела Бобева, е, че тя е приемлива за парламентарните групи, които приемат правителството.

Станчев добави мнението си: Един от вариантите е при продължаващи протести, при продължаваща нестабилност на мнозинството в парламента, правителството на Орешарски да стане служебно. Смятам, че президентът би отишъл на такъв ход. Тогава, когато то стане служебно, тези 4 души ще изиграят много важна роля за подготовката на следващите избори. За да се случи това, трябва да има съгласие между всички парламентарни групи, което в момента не го виждам.

Станчев не смята, че влизането на Бобева в правителството ще успокои ситуацията на продължаващи протести. Според него Орешарски е отишъл доста далече в политическите обвързаности.

Според доц. Силвия Трифонова е възможно да се направи нещо с двата инструмента - Агенцията за инвестиции и Българската банка за развитие, така че да дадат тласък на бизнес средата. Тя подчерта, че Даниела Бобева е изключителен професионалист и би могла да развие тези две институции и да разшири тяхната роля. Трифонова добави за Бобева, че тя е принципен и отговорен човек. Тя призна обаче, че я е учудило влизането на Бобева в това правителство. Според нея това е смело решение.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна