Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федерацията на европейските филмови режисьори в подкрепа на ERT

Снимка: БГНЕС

Федерацията на европейските филмови режисьори, начело със сър Алън Паркър, подкрепят гръцката държавна медия ERT. В интервю за предаването "Хоризонт до обед" вицепрезидентът на FERA Пиърс Хагърт обясни:

За нас това е голям проблем, проблем – символ. Обществените медии в различните страни могат да варират и не са перфектни, но са с огромно значение, особено във времената на все по-голяма приватизация на медиите. Те стават още по-важни. Вярваме, че по принцип обществените медии трябва да бъдат защитавани. В конкретния случай – ERT може би се нуждае от реформи, но тя трябва да бъде защитена. Всички демокрации се нуждаят от плурализъм на мненията и гласовете, така че хората да бъдат чути и големите проблеми да бъдат дискутирани. Това, което казвам, е нещо доста очевидно. Нашата асоциация, която е създадена преди повече от 30 години, винаги е вярвала и се е застъпвала за свободата на словото. Ние, разбира се, не знаем в детайли как изглежда отвътре ситуацията в Гърция, но силно вярваме, че гърците сега, в това трудно за тях време, повече от всякога се нуждаят от разнообразие от гласове. Така че затварянето на обществените радио и телевизия е нещо лошо, то възпрепятства да бъде чуто разнообразието от гласове и мнения, гласа на народа.

Доколкото знаем, съдът в Гърция е определил затварянето като незаконно, неуместно, грешно. Знаем също, че една от партиите в управляващата коалиция е напуснала в отговор на този едностранчив акт. Знаем, че другите партии, например ПАСОК, не одобряват затварянето. Това е едностранчиво решение, което не е било съгласувано с другите партии. Така че това, което ние искаме, е гръцкият премиер да отмени решението и да започне консултации за реформиране на гръцкото радио и телевизия, но без тя да бъде затваряна.

Според Хагърт има известни прилики между каузата за запазване на ERT и каузата за културното изключение: Затварянето на ERT повлия не само на новините, но и на много филмови продукции и на много филмови режисьори, т.е. ще засегне гръцката филмова продукция и културната продукция като цяло, която и без това се намира в трудно положение. Има огромен натиск върху артистите и самата култура от страна на глобалните медии, натискът в Гърция е по-скоро част от вътрешните борби – там има силни местни фактори.

В изявлението на Федерацията на европейските филмови режисьори пише, че въпреки че реформата в ERT е наложителна, федерацията смята, че затварянето на общественото радио и телевизия може да е опасна и деструктивна стъпка, която да води до авторитаризъм и диктатура.

За нас това е една стойностна кауза. Ние не поставяме просто истерични или нереални искания. Намираме, че консенсусът и разумните методи са винаги за предпочитане и са възможни, посочи още Пиърс Хагърт.

Цялото интервю с Пиърс Хагърт можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна