Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НПО, граждани и партии извън НС обсъждат промени в Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

Предложения за промени в Изборния кодекс обсъждат неправителствени организации, граждани, непредставени парламентарно партии. Това става по време на заседанието на нарочна комисия, която парламентът създаде за връзка с неправителствените организации.

Дебатите стават в присъствието на националния омбудсман Константин Пенчев, председателя на Сметната палата Валери Димитров. Има представители на партия "ЛИДЕР", на Движение "България на гражданите", "Зелената партия", "Другата България" и други извънпарламентарни политически сили.

В началото именно присъствието на партии предизвика недоволството на част от хората. Драгомир Димов от Шумен възрази срещу участието на политиците. Те нямали място там и трябвало да са на балконите като слушатели.

Най-често в дискусията се споменаваше начинът на гласуване – дали е да е машинно, или не, дали да е мажоритарна, или пропорционална избирателната система. Представители на неправителствените организации казаха, че е нужно премахване на партийните квоти в избирателните комисии, възможности за отзоваване на депутати, намаляване на 500 на броя на необходимите подписи и депозит от 500 лева за регистрация на независими кандидати, настоя се и за пропорционална система с преференциален елемент и с нулев праг.

Божидар Томалевски от "Другата България" смята, че за да се минимизира негативният ефект от купуването и продаването на гласове, трябва да се либерализира вотът, т.е. да се гарантира по-високо участие на българите в чужбина.

Боян Атанасов от групата във фейсбук „100% мажоритарни избори” посочи, че само 100% мажоритарни избори са гаранция, за да не се дава държавата на олигархията.

За да бъде избегната монополизацията на избирателната система Александър Каракачанов от "Зелената партия" излезе с два варианта на избирателна система. Единият е пропорционална с преференциална листа или мажоритарна система с централна пропорционална листа. Той поиска и да няма държавна субсидия по време на предизборната кампания.

Антон Димитров от Граждански форум "Промяна" препоръча мерки срещу купуването на гласове.

Председателят на комисията Мая Манолова заяви, че дискусията ще бъде обобщена и ще бъде представена на комисията, която трябва да изготви промените за нов Изборен кодекс. Очаква се до края на седмицата да бъдат обобщени тези предложения.

Националният омбудсман заяви, че промените в Изборния кодекс трябва да бъдат направени възможно най-бързо, а това се налагало заради очертаващите се избори.

По публикацията работи: Добромир Видев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени