Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местан: Ако през есента има избори, те няма да решат нито един проблем на страната

Снимка: БГНЕС

Ако през есента има избори, те няма да решат нито един проблем на страната, каза в изявление от името на ДПС председателят Лютви Местан. Причината е, че те ще бъдат произведени по правилата на сегашния, непроменен Изборен кодекс. Трябва да се преодолее усещането за непредставеност на българските граждани, призова Местан и добави, че ДПС има своите предложения за промяна на изборното законодателство. Нужно е либерализиране на процедурите за участие на нови политически проекти и на граждански инициативи, както и на независимите кандидати за народни представители, каза Местан

Никой да не се чувства непредставен и, ако не е представен, да се сърди на себе си, а не на избирателната система. Смятам за проява на безотговорност провеждането на бързи избори по стария Изборен кодекс. Ние имаме отговори на всички въпроси, които са поставени във връзка с изборния кодекс: Премахваме изискването за депозит от страна на независими кандидати за народни представители, минимален брой подписи за регистрация.

От ДПС предлагат още, партийната субсидия да се полага и за независими народни представители, преодолели регионалната квота. По темата за протестите в Благоевград и назначаването на областния управител Муса Палев, от ДПС заявиха, че неговото оттегляне би означавало предателство срещу България.

Лютви Местан каза: Ще бъде предателство спрямо българския етнически модел, ще дискредетира България пред очите на света. Ние не можем да направим такава лоша услуга на своята страна.

Йордан Цонев допълни: Наистина, ако условието е само, че се казва Муса, не ни прави чест като българи.

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира по повод продължаващите и днес протести пред парламента:

Да си представим ситуация, при която се върви към бързи избори. Избира се ново българско правителство, 5-6 партии остават извън парламента, защото не са прескочили бариерата, а други партии да речем са недоволни от факта, че не са в управлението на страната. Всяка една от тях би могла да има ресурсите да организира протести, включително и да обкръжи парламента. Означава ли това, че и следващото правителство трябва да си подаде оставка незабавно? Съзнаваме ли, че въвеждаме едни опасни политически стандарти, а демокрацията не търпи двойни стандарти?

По-рано от парламентарната трибуна Лютви Местан обвини президента Росен Плевнелиев, че с подкрепата на протестите прокарва разделителни линии в обществото.

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна