Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вяра Анкова: Консенсус по вижданията на Сидеров за работата ни няма как да бъде постигнат

Снимка: БГНЕС

Партия "Атака" проведе протестно шествие в центъра на столицата. Скандал между симпатизанти на партия "Атака" и граждани възникна в района на Орлов мост. Гражданите освиркаха представителите на партията като крещяха "Срам!" и "Нещастници!".

Протестът започна пред Народното събрание, където Волен Сидеров повтори тезите си от декларацията от парламентарната трибуна. БНТ и БНР предаваха пряко четенето на тази декларация. Част от акцентите бяха, че някои национални медии работят в помощна превратаджии по оценка на централата на "Атака". Сидеров не подмина и институциите, които отговарят за реда, органите на МВР и "наблюдават безучастно вилнеещите в центъра на София хулигани".

Когато шествието достигна до Орлов мост, привържениците на Сидеров блокираха движението и влязоха в остър диалог с гражданите. Лидерът на "Атака" призоваваше симпатизантите си да правят граждански арести.
След 20-минутно блокиране на движението на Орлов мост, Сидеров и симпатизантите му се насочиха към сградата на БНТ и поиска разговор с генералния директор на телевизията Вяра Анкова. След като излезе, Сидеров обясни:

Ние се разделихме с различни мнения, т.е. нашето мнение и убеждение, което е подкрепено с много факти, е, че в последните две седмици БНТ тенденциозно отразява това, което се нарича граждански протести, че не показва всяка вечер на Орлов мост 20-30 младежи пияни се търкалят – това се нарича симпатичен граждански протест, пушат марихуана. Не показва вандалщините, които стават всяка вечер, не показват камъните, физическото насилие, което беше извършено и наш народен представител беше ранен в главата и че всичко това, което се нарича граждански протест, е всъщност проява на злоба и агресия. На тези протести, които показват винаги с умиление, всъщност се издигат плакатите "Мразим ви!". Това са протести на омразата. Ние не можем да приемем омраза и агресия. Смятам, че България има нужда от градивност, от икономически ръст и доходи.

Имаше и опити за сблъскване на мнения. Хора, които минаваха покрай протестиращите от "Атака", им казваха, че те трябва да си ходят у дома. От своя страна Сидеров и симпатизантите му обясняваха, че трябва да се случат граждански арести. Участници от протеста на партията се опитваха да влязат в схватка с хората, които изразяваха различно мнение от това на "Атака".

Генералният директор на БНТ Вяра Анкова заяви в предаването "Нещо повече" , че застава твърдо зад труда на колегите си, защото през годините БНТ е доказала, че е обективна и плуралистична медия.

Волен Сидеров влезе в Националната телевизия, защото като депутат на него му се оказа съдействие от охраната. Но постигане на консенсус по неговите виждания за отразяването нямаше как да бъде постигнато. БНТ е телевизия на зрителя и съм сигурна, че колегите няма да допуснат никакъв опит за влияние върху тяхната редакционна независимост или свободата на словото, каза Анкова.

В звуковияте файлове чуйте репортажа на Добромир Видев и интервюто с Вяра Анкова.

По публикацията работи: Добромир Видев;Емилия Антова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна