Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има опасност София да остане без завод за преработка на отпадъците

Снимка: Архив

Има опасност София да остане без завод за преработка на отпадъците, алармираха общинските съветници от БСП на днешното заседание на столичния общински съвет.

Повод за твърдението им е решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което бе отменена заповедта на кмета Йорданка Фандъкова за избор на изпълнител на втора фаза на проекта за завод за преработка на боклука.

Според председателят на групата общински съветници от БСП Милка Андреева, втората фаза на проекта за изграждането на завода за преработка на отпадъци в София се е върнал в изходно положение:

И така скъсените срокове и оставащите шест месеца съществува твърде голямата и вероятна опасност Столична община да не успее да усвои 192 милиона и 600 хиляди лева, тъй като до края на годината няма да е налице подписан договор за строителство. Налице е угрозата за сетен път София да се раздели с мечтата да има завод за преработка на отпадъци.

Кметът Йорданка Фандъкова призова за съдействие всички общински съветници. По думите й, всяко ниво на контрол е важно, но е озадачена от решението на Комисията за защита на конкуренцията, което е взето без консенсус:

Имам основания да се притеснявам, че се връщаме четири години назад. Надявам се и на вашата експертна помощ, за да може през тези две седмици да се вземе най-правилното решение, което да ни гарантира без значение кой ще бъде избраният кандидат за изпълнител, че този голям успех, който постигнахме заедно - осигуряване на безвъзмездни средства, европейски средства за строителството на този обект, че няма да пропуснем този голям шанс, важен за София.
По публикацията работи: Евелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна