Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онкологията на протест заради нова смяна на ръководството

Снимка: БГНЕС

След болниците в Хасково и Пловдив на протест излизат и работещите в Специализираната болница по онкология в София. Причината отново е промяна в ръководството на болницата, извършена без официални мотиви.

Работещите в най-голямата онкологична болница у нас излязоха в двора на лечебното заведение, за да заявят, че не приемат връщането на доц. Петранка Троянова в управата на болницата, тъй като нейният мандат е бил прекратен поради административни нарушения.

В болницата припомнят, че Троянова е бивш изпълнителен директор и мандатът й беше преждевременно прекратен. През 2009-а тя беше разследвана за административни нарушения и заради сигнали, че е взимала пари от пациенти, за да ги включи в лечение.

Протестът протече в рамките на петъчния рапорт в лечебното заведение, така че да не страда работата с болните. Според излезлите лекари и медицински сестри, новите назначения в Съвета на директорите са чисто политически. Визира се назначението на доцент Петранка Траянова и на Васко Лазаров. Протестиращите категорично не приемат освобождаването на доцент Лиляна Еленкова и на професор Страшимир Каранов. Протестиращите изготвиха подписка и открито писмо до здравното министерство, до пациентските организации, до Българския лекарски съюз, до президента на републиката, председателя на Народното събрание. Според професор Каранов доцент Петранка Траянова като представител на болницата в здравното министерство няма да може да защитава интересите на персонала, защото той не вярва в нея и не я одобрява. Протестът беше подкрепен и от сегашния директор на онкоболницата доцент Здравка Валериянова.

За нас всичките, и това е отразено в нашето писмо, което ще бъде изпратено до съответните инстанции. Там ясно е казано, че за нас това е едно чисто политическо назначение, каза д-р Красимир Катерински, представител на БЛС към болницата.

Аз съм професор Цингилев. 44 години в тази болница. В момента се извършва нещо, което не подлежи на елементарната логика. В един хомот се вкарват две жени, които трябва да ръководят тази болница, които не се понасят. Това всичко се отрази върху дейността на болницата.

Министърът на здравеопазването Таня Андреева защити смяната на борда на директорите:

Имам сигнали за нарушения. Поради тази причина използвах случая да подмена засега само Съвета на директорите. Проверката ще бъде, както финансова, така и документална. Ако след това се установи, че аз съм действала неоснователно, директорът на болницата няма да бъде отстранен.

Протестиращите лекари смятат, че рокадата в борда е заради предстоящия конкурс за директор на онкоболницата.

В момента, в който на един такъв изпълнителен директор сложат двама членове на борда, които ще формират всяко негово предложение, е ясно какво би се случило, смята д-р Катерински.  

Здравният министър каза, че срещу един от новите членове на борда е имало повдигнато обвинение, но след това е установено, че няма никакви нарушения:

Има някаква история, лична. Аз не мога да коментирам

Андреева обясни още, че не отговаря на истината това, че има списък с болници, чиито шефове ще трябва да бъдат сменени:

Назначавам общи събрания в болниците, в които вече са изтекли договорите за управление. Мисля, че те са осем. Там ще има конкурси. Очаквам навсякъде, където се опитам, независимо колко обоснована ще ми бъде програмата, да има протест. ГЕРБ масово смениха директори на болници по много по-унизителен начин и почти всичките й директори са партийни членове.

По публикацията работи: Надежда Цекулова; Г.Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна