Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Кашъмов: Има начин да бъде ограничено поведението на Сидеров

Снимка: БГНЕС

Хич не е лесно чисто юридически нещо да се направи срещу имунитета на Сидеров, тъй като според чл. 70 от Българската конституция народните представители имат имунитет, който може да бъде снеман единствено в случаите, когато става въпрос за разследване на престъпления от общ характер. Това каза в "Преди всички" юристът от програма "Достъп до информация" Александър Кашъмов.

От години около господин Сидеров са се случвали и се случват неща, които много приличат на такива престъпления. Дори и прокуратурата се е занимавала с това - спомняме си случая с магистрала "Тракия". Обидите, които той нанася по адрес на протестиращите, по българските закони са деяния от частен характер и това не може да бъде основание за искане на имунитет.

Поведението му не е приемливо. След случая "Делян Пеевски" - това е случаят, който "избожда очи". Защото искането на протеста е морално.

Със сигурност има начин да бъде ограничавано поведението му. Важно е да се изисква от институциите да гледат под лупа такива деяния.

Цялото интервю на Силвия Великова с Александър Кашъмов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна