Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ив. Спиридонов: Охраната на протестите налага подкрепление от провинцията или извънреден труд на софийските полицаи

Снимка: БГНЕС

Директорът на СДВР комисар Ивайло Спиридонов изказа съболезнования към семейството на починалия полицай чрез ефира на предаването "Преди всички". Той съобщи, че служителят на МВР е участвал в охраната на протестите. Той е на 44 години, от 27 години работи в системата и по-голяма част от стажа му е преминала в групите за бързо реагиране.

Столичната полиция е изключително натоварена: митинги, престъпност. Имаме и други, но единични случаи - напр. вчера служител на 7-о се е почувствал дискомфортно, повикан е медицински екип и после е остранен от поста. Многолюдните митинги се охраняват с голям брой полицаи. Има автомолил на СДВР, който обикаля и носи вода. Още от първия ден на протестите.

По повод на извънредния труд комисар Спиридонов каза: Тази категория имат право на 50 часа на тримесечие - те се заплащат. Много от служителите са надхвърлили тези часове. Докарваме служители от близките области. Не сме спрели почивките на никого. В такива ситуации първото, което се прави, е да се спрат почивките. Дадена е възможност на служителите да почиват. Със сигурност извънредният труд ще бъде надхвърлен, ако продължат протестите. Ще се прецени дали да бъдат учвеличени часовете за изплащане, или друга форма ще се приложи.

Протестът струва изключително много на българския данъкоплатец. Мога да ви кажа, че февруарските протести струват - 600 000 лева, а бяха много по-кратки.

Цялото интервю на Николай Христов с комисар Ивайло Спиридонов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна