Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За полугодието в област Монтана са осиновени повече деца, отколкото през цялата 2012-а г.

Снимка: БГНЕС

За полугодието в област Монтана са осиновени повече деца, лишени от родителска грижа, отколкото през цялата 2012-а година. Расте и броят на приемните семейства. По този показател областта е на второ място в страната.

Резултатната работа на Съвета по осиновяване е възможна благодарение на доброто взаимодействие между отделите за закрила на детето, Министерството на правосъдието, акредитирани неправителствени организации и Регионалната дирекция за социално подпомагане. Нейният директор Георги Цеков отбеляза засилен интерес към осиновяване на деца в чужбина:

Говоря за деца, които са на над 3, над 7 години. Интерес има и към деца с увреждания. Почти ежеседмично колегите от отделите за закрила на детето имат такива работни срещи с кандидати от Испания, от САЩ. В последно време има много засилен интерес от Дания, Холандия.

След пилотното закриване на дома за медико-социални грижи в Монтана и други заведения за бездомни деца бързо напредва изграждането на центрове за настаняване от семеен тип:

Смятам, че и предсрочно ще бъдат изградени. Поне два в Монтана са вече почти готови. В Лом също се работи доста усилено. Може би до края на годината ще имаме и там център.

Расте и броят на приемните семейства. В областта те вече са 118, като в тях са настанени 123 деца. Още 35 очакват до получат истинска семейна среда.

По публикацията работи: Николай Драгиев – кор. на БНР в Монтана
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна