Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Египетските военни отново поеха властта, констатира Росийская газета под заглавие "Арабско лято" и сравнява положението с "театър на абсурда". Едва преди година и нещо същата революционна младеж настояваше египетските военни начело с маршал Тантауи незабавно да се махнат от политическата сцена. Тогава генералите бяха сменени от Мохамед Морси. Сега обаче всички отново превъзнасят военните, коментира вестникът.

Британският в. Гардиън публикува анализ, според който не става дума за преврат, а за изпълнение на волята на народа, след като един режим е държал хората за свои заложници. В друга статия обаче се предупреждава, че западните лидери не трябва да се заблуждават, че случващото се в Египет е народна революция като в романа "Клетниците" на Виктор Юго.

Британският вестник отбелязва и опитите на лидери от целия свят да заобиколят думата "преврат", когато коментират случващото се в Египет. Американският президент Барак Обама например избягна рисковата дума, защото ако беше заговорил за преврат, то САЩ трябваше да прекратят помощта си за стратегически важния си съюзник в Близкия изток. Според италианския в. Кориере дела сера случващото се в Египет определено е народен преврат, извършен от онези хора, които се надяваха много на египетската революция отпреди две години и чиито очаквания не бяха оправдани. Вместо тях на власт след тази революция дойдоха жадните за власт "Мюсюлмански братя", останали встрани по време на "египетската пролет". Те обаче не бяха подготвени да се справят с титаничното предизвикателство да управляват Египет. Ето защо се стигна до народния преврат, посочва вестникът.

Министри от гръцкото правителство са оптимисти, че до понеделник ще бъде постигнато споразумение с Тройката кредитори (ЕС, ЕЦБ и МВФ), което да доведе до одобрение на следващия транш от над 8 млрд. евро за Гърция, пишат вестниците в Атина. В. Вима извежда оценката на германския финансов министър Волфганг Шойбле, който изказва надежда, че преговорите с Тройката ще бъдат с положителен край и че Атина ще получи следващия транш.

Гърците не издържат на повече мерки за икономии, цитира в. Та неа казаното от вицепремиера Евангелос Венизелос пред кредиторите.

По публикацията работи: БТА - Даниела Савова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна