Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът на Европа е разтревожен от полицейските насилия в Турция

Снимка: Съвет на Европа

Комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Нилс Мужнийекс настоя турските власти да разследват ефективно, независимо и безпристрастно извънмерното използване на полицейска сила за потушаване на антиправителствените протести на специална пресконференция.

Той призова властите да не прибягват до сплашване и наказателна операция срещу професионалните сдружения - на лекарите, адвокатите, журналистите и на университетските преподаватели, които са участвали в мирните демонстрации.

Мужйинекс заяви това на пресконференция, която даде днес в Анкара в края на петдневното си посещение в Турция във връзка с безпрецедентните протести срещу ислямско-консервативното правителство на премиера Р.Т.Ердоган. По време на демонстрациите бяха убити четирима души - трима демонстранти и един полицай; други близо 8000 души бяха ранени.

По време на визитата си в Турция Мужйинекс се е срещнал с правителствени ръководители и с представители на гражданското общество.

Европейският комисар разкритикува още турските власти,че само трима полицаи засега са отстранени от турското министерство на вътрешните работи въпреки многобройните обвинения за нарушаване на гражданските права,заяви още европейският комисар.

Той подчерта, че единственият начин да се осигури "зарастване на раните" в Турция е да се извърши независимо, безпристрастно и ефикасно разследване с участието на жертвите за всички твърдения за непозволено поведение на силите за сигурност.

Впечатленията от Турция комисарят ще представи в доклад пред Съвета на Европа през тази есен.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна