Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Чобанов: Предвиждаме дефицитът да нарасне до два процента

Снимка: БГНЕС

В последните години правителството на ГЕРБ провеждаше политика, която беше издигнала ниския дефицит в самоцел. Не казвам, че фискалната дисциплина не е важна, напротив тя е много важна и за нас тя остава приоритет, но не по начина, по който я разбираха предишните управляващи, обясни в предаването "Неделя 150" финансовият министър Петър Чобанов.

Тази самоцел доведе до потискане на редица сектори, отсъстваше дългосрочна инвестиционна политика и това задълбочи проблемите, в резултат на което загубихме 400 хиляди работни места и редица микропредприятия - над 100 хиляди изчезнаха от пазара. Въпреки това състоянието на публичните финанси се влоши с 8 млрд. лева – с 4 млрд. от намаления фискален резерв и с 4 млрд. от емитирания допълнително дълг. Ние може и да не актуализираме бюджета, но ако не го актуализираме, ще продължим тази политика и това ще стане на цената на орязване на разходи и директно неплащане на бизнеса, задържане на възстановяване на ДДС, каза министър Чобанов и даде пример с 2009-а година, когато имахме икономически спад.

Една от основните причини за актуализацията на бюджета е да не повтаряме тази политика, тъй като сегашният бюджет не е разчетен както трябва. Имаме едно надценяване на приходите. В бюджета в момента липсват буфери. /.../ От тук нататък, за да стъпим на една реална база за догодина, трябва да направим актуализация на бюджета, каза Чобанов.

Без да се ангажираме с категорична оценка, предвиждаме дефицитът да нарасне до два процента в края на годината при 1,3 планирани в бюджета. Грубо това е около 500 милиона лева, изчисли министър Чобанов.

По темата за дупката в бюджета финансовият министър каза:

Дупката в бюджета се определя от това колко приходи не са планирани правилно и колко разходи също не са отчетени, че ще бъдат извършени. Към момента оценката на данъчните агенции за недостига на приходи е в размер на около един милиард лева.

По темата за списъците на българи със сметки в офшорни зони Чобанов заяви, че се работи в постоянен контакт с кипърската страна, където има механизми по линия на избягване на двойното данъчно облагане, където може да се получи информация.

Цялото интервю с Петър Чобанов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна