Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Египетският президент призова за спокойствие след поредна нощ на сблъсъци

Снимка: ЕПА / БГНЕС

След кървавите сблъсъци в Египет, които отнеха живота на най-малко 51 души, временният президент Адли Мансур обяви план за провеждането на избори и призова за успокояване на ситуацията. Декретът на Мансур предвижда промени в създадената от ислямистите Конституция, както и референдум, който да доведе до провеждане на избори в началото на следващата година.

Междувременно "Мюсюлманско братство" обвини армията, че е стреляла по членовете му по време на седящия протест в Кайро в подкрепа на сваления ислямистки президент Мохамед Морси.

Пресконференцията на армията не е нищо повече от измислици и лъжи. Всеки, който е участвал в революционни групировки или движения на място в Египет, бързо ще разпознае видеата, които бяха показани, като записи от инцидентите в Абасис преди година и половина, когато армията имаше сблъсъци с много политически революционни групировки, заяви говорителят на "Мюсюлманско братство" Гехад ел-Хадад пред Евронюз.

Военните обаче твърдят, че са отговорили на въоръжена провокация от демонстрантите.

Първият свободно избран египетски президент Мохамед Морси беше свален от власт от армията миналата седмица след масови протести срещу управлението му. Поддръжниците му обвиняват военните в преврат, но опонентите му посочват, че случилото се е продължение на революцията, която започна със свалянето на президент Хосни Мубарак през 2011-а година, припомня Би Би Си.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна