Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият премиер на Египет започва преговори за съставянето на кабинет

Хазем ал Беблауи
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Новият премиер на Египет в преходното правителство Хазем ал Беблауи започва от днес преговори за съставяне на кабинет с лидерите на либералните политически сили, съобщи Ройтерс. Пред агенцията Беблауи призна, че ще е трудно да спечели единодушна подкрепа за бъдещо правителство.

Ние, разбира се, уважаваме общественото мнение и ще се опитаме да отговорим на очакванията на хората, но винаги има момент, в който се прави избор, винаги има повече от един вариант, не може да се угоди на всички, каза той.

Беблауи е икономист, бил е министър на финансите. Вчера той бе назначен от временния президент за премиер. Ел Барадей, бивш дипломат от ООН, стана вицепрезидент.

Движението "Мюсюлманско братство" на сваления президент Мохамед Морси отхвърли предложението за влизане в правителството с мотива, че не преговаря с превратаджии.

Националният фронт за спасение (НФС), главният опозиционен либерален съюз, оттегли днес вчерашната си декларация, с която категорично отхвърли конституционната декларация на временния президент и разпространи ново становище, не толкова критично към плана за преход. От НФС подчертаха, че не е било потърсено мнението им за декларацията, и подчертаха, че планът включва положения, с които фронтът не е съгласен. Либералите предлагат освен това в пътната карта да бъдат направени допълнения и някои промени.

Указът на Мансур съдържа график на мерките, които трябва да възстановят демократичното управление в Египет. Документът дава 15 дни за свикване на комисия за ревизия на конституцията. Промените трябва да бъдат подложени на референдум в рамките на четири месеца, така че да направят възможни парламентарни избори в началото на идната година. Изборът на нов президент се отлага за времето след събирането на новия парламент.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна