Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстранти от "Гринпийс" изкачват най-високата сграда в ЕС в знак на протест

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В Лондон шестима демонстранти от природозащитната организация "Гринпийс" се опитват да се изкачат до върха на "Шард" - най-високата сграда в Европейския съюз - в знак на протест срещу плановете на "Шел" за добив на нефт и газ в Полярния кръг.

В ранните часове на деня лондонската полиция бе повиквана през час след сигнал, че по сградата се катерят хора. По-късно стана ясно, че това са шест жени от "Гринпийс", които смятат да поставят на върха на Шард надпис, който да накара "Шел" да се замисли, преди да изпрати сондите си в Полярния кръг, както заявиха от организацията.

"Шард" е най-високата сграда в Западна Европа, извисяваща се на 310 метра със своите 87 етажа. От "Грийнпийс" заявиха, че "Шард" е избран за място на протеста, защото се намира почти в центъра между трите седалища на "Шел" в Лондон.

Шестте жени са добре обучени катерачи и от организацията не смятат, че има някаква опасност за тях.

"Гринпийс" иска Полярният кръг да бъде обявен за резерват, за да остане недосегаем за индустриализацията. От "Шел" посочиха, че уважават правото на мнение на всекиго, що се отнася до действията на компанията, стига това да не застрашава пряко персонала или клиентите.

По публикацията работи: Веселин Паунов - кор. на БНР в Лондон

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна