Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До седмица ЕК разрешава раздаването на цифровите ТВ декодери

Снимка: Архив
До седмица се очаква разрешение от Европейската комисия, за да бъдат раздадени декодерите, нужни за преминаването към цифрова телевизия от 1 септември, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов:

Цифровизацията ще тръгне. Правим всичко възможно в момента да доставим декодерите на тези, които имат право да ги получат. Разпечатани са ваучерите,. Сключен е договорът и може би до 7-8 дни очакваме да получим писмо от ЕК, за да започнем раздаването, така че всички до 1 септември да бъдат получили такива. Аз лично смятам, че така както са проведени поръчките няма да успеем да ги доставим на всички до 1 септември, но една голяма част – между 80 и 100 хиляди ще имат възможност да ги получат.

Преди дни стана ясно, че над 86 хиляди души, социално слаби, няма да успеят да се снабдят с устройство навреме заради забавянето на обществената поръчка за регионите Югозападен, Югоизточен и Северен централен. Право на безплатен декодер в страната имат 260 хил души, толкова, колкото получават енергийни помощи. По места беше казано от представители на социални служби, че раздаването на ваучерите ще продължи до 30 септември. Цената на декодиращите устройства започват от 40 лв. и стига до 70-80.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна