Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел призова за хармонизиране на законите за лични данни в Европа

Снимка: БГНЕС

Европейските държави да уеднаквят законите си за защита на личните данни, поиска германският канцлер Ангела Меркел. Само така те ще могат в бъдеще да се защитават успешно срещу нерегламентирано подслушване и шпиониране на техни граждани.

Германският канцлер Ангела Меркел поиска актуално международно споразумение за защита на личните данни като следствие от скандала с шпионирането в интернет от американското разузнаване. Канцлерът поясни в интервю за германската телевизия АРД, че е получила уверенията на САЩ, че не са шпионирани данните на фирми. Самата тя също не е била обект на подслушване. В противен случай щях вече да съм информирала Бундестага, заяви канцлерът.

Меркел смята, че европейските правителства трябва да настояват за нова регулация на интернет фирмите, с която те да бъдат задължени да съобщават на кого предават данните на клиентите си.

Сегашните закони не са достатъчни, тъй като важат само на територията на съответната държава. Примерно при спорове с "Фейсбук" важи ирландското законодателство, тъй като фирмата е регистрирана в Ирландия. Меркел ще се бори за единно законодателство в тази област.

Канцлерът за пореден път остро разкритикува аферата с шпионажа. Не всичко, което е възможно технически, е допустимо, подчерта тя.

По публикацията работи: Капка Тодорова - кор. на "24 часа" в Германия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна