Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Ангелов: Към момента няма доказателства, че има голяма дупка в бюджета

Снимка: БГНЕС

Ако ще трябва да се прави нещо смислено, пък и това беше едно от обещанията на правителството, че ще подобрява средата за живот, средата за бизнес, то няма как да не мине през цялостен преглед и преосмисляне на това какво върши администрацията и всички тези административни процедури, които тежат и на обикновените хора, и особено на малкия и среден бизнес. Това заяви в предаването "Нещо повече" икономистът Георги Ангелов. Практически по всички индикатори, свързани с бюрократична тежест, България е на едно от последните места, т.е. има най-голяма бюрократична тежест, посочи той.

Корупцията не възниква от само себе си, тя е резултат от всички тези тежки бюрократични процедури, от тази възможност бюрокрацията да решава според интереса, а не според някакви ясни правила, от недостатъчно реформираните институции, съдебна система, т.е. навързан е цял комплекс от проблеми, които създават видимата част - корупцията и бавното икономическо развитие, но всъщност зад тази видима част стои основата на айсберга, големите проблеми, свързани с институциите. /.../ В този смисъл Стив Ханке е частично прав, той вижда горната част на айсберга, но в крайна сметка трябва да започнем да гледаме и под него, да видим в дълбочина какви са проблемите зад тези лоши резултати, които се виждат навън.

Никой в момента не разглежда това правителство като правителство с 4-годишен мандат, то има по-скъсен хоризонт, подчерта икономистът и добави, че това няма как да не влияе на чуждите инвестиции.

Реалните проблеми си остават. Дори да се разреши политическата криза, независимо по какъв начин, и да имаме стабилно правителство, това само по себе си няма изведнъж да напълни България с инвеститори, освен ако не започнем да решаваме проблемите. /.../ Висшето и средното образование са много свързани с това какви инвестиции искаме да привличаме. Ако имаме високообразовани хора, ще имаме и високотехнологични инвестиции. И обратното – ако се влошава образованието, тогава инвестициите ще са неблагоприятни и няма да може да имаме този стандарт на живот, който искаме.

Към момента за мен няма доказателства, че има голяма дупка в бюджета, подчерта Ангелов. Според него, ако се положат усилия, бюджетът може да бъде изпълнен.

Преди да се прави актуализация и преди да се твърди, че има дупка в бюджета, би трябвало да има анализ и обяснение откъде се появява тази дупка. За да има анализ, правителството трябва да положи някакви усилия за събиране на приходите от данъци, например, и когато види какъв е резултатът, тогава да казва до края на годината. В момента дори няма шеф на митниците, как може правителството да каже колко приходи от акцизи ще събере до края на годината?

Цялото интервю с Георги Ангелов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени