Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайсън Гей, Асафа Пауъл и Шерън Симпсън изгърмяха с допинг

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Суперзвездите на леката атлетика Тайсън Гей, Асафа Пауъл и Шерън Симпсън изгърмяха с допинг

Тайсън Гей сензационно даде положителна допинг проба и обяви, че ще се откаже от Световното първенство в Москва следващия месец. Спринтьорът не пожела да разкрие каква е забранената субстанция, но заяви, че е бил уведомен от Американската антидопингова агенция, че се е провалил на тестовете от 16 май. Гей добави, че скоро ще бъде изследвана и "Б" пробата му. 30-годишният американец заяви от Амстердам. Нямам история за саботаж. Общо взето се доверих на някого и бях предаден.

Бившият световен рекордьор в бягането на 100 метра Асафа Пауъл от Ямайка и неговата съотборничка от националния отбор на Ямайка - Шерон Симпсън са дали положителна допинг проби на забранен стимулант на първенството на Ямайка през миналия месец, каза агентът на двамата лекоатлети - Пол Дойл, за агенция АП. Дойл призна, че Пауъл и Симпсън са показали положителна допинг проба на стимулатора Оксилофрин. Асафа Пауъл, роден на 23 ноември 1982 г., постави световен рекорд през 2007 година в бягането на 100 метра - 9,74 секунди, на турнира в Риети /. Той има и златен олимпийски медал от щафетата 4 по 100 метра от Пекин'2008.

Шерън Симпсън има сребърен олимпийски медал в бягането на 100 метра от Пекин и златен олимпийски медал в щафетата 4 по 100 метра от Атина'2004.

Очертават се трудни времена. Бях информирана на 14 юли 2013 г., че уринната ми проба, взета на националния шампионат на 21 юни 2013 г. след финала на 100 м, е положителна за стимуланта оксилофрин. Като атлет знам, че съм отговорна за всичко, което влиза в тялото ми. Никога не съм взимала забранен препарат и нямам обяснение как е попаднал в тялото ми. Искам да се извиня на семейството си, на агента си Пол Дойл, на клуба си, бившите си спонсори и останалата част от Ямайка. Съжалявам, че слагам петно върху тях. Благодаря на всички, които ме подкрепят, наистина го оценявам в този момент, написа в специално съобщение спринтьорката

 

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна