Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди избора на шеф на ДАНС

Снимка: БГНЕС

Към момента позицията на ГЕРБ за участие в заседаниета на парламента не е променена, така Димитър Лазаров от ГЕРБ отговори на въпроса дали депутатите от тази партия ще влязат в залата за гласуване на шеф на ДАНС.

Ще влезем в залата, за да разглеждаме Изборния кодекс, това първо. Второ - при тази изключително непрозрачна процедура не виждам как и защо трябва да участваме в избора.

Атанас Мерджанов от БСП, председател на Комисията по вътрешен ред, обясни, че самото наличие на избор предполага повече прозрачност на тази процедура.

Факт е, че допуснахме грешка с избора на Пеевски, факт е, че коригирахме тази грешка и е факт, че се опитваме да създадем достатъчно и по-надеждни условия за прозрачност при избора на съответната кандидатура. Ако представителите на ГЕРБ държаха на своето убеждение, те щяха да направят всичко възможно да присъстват при изслушването на двете кандидатури.

Адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация" заяви, че с това, с което се занимава от години, е обратно на това, с което се занимава шефът на ДАНС. Адвокат Кашъмов беше един от номинираните във Фейсбук за шеф на ДАНС.

Процедурата за избор на шеф на ДАНС е непрозрачна, съгласи се той. Това са едни номинации, направени в последния момент. За тях научихме вчера. Вчера си направих труда да намеря една по-подредена биография на единия от кандидатите. В никакъв случай не може да се каже, че има обществено обсъждане, че гражданските организации са имали възможност да предложат имена.

Чуйте дискусията за процедурата по избор на шеф на ДАНС в звуковия файл, както и мненията на събеседниците по изнесените от прокуратурата факти от тефтерчето на Филип Златанов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна