Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ямбол ще ремонтират емблематичната сграда на Безистена

След обществен дебат продължил повече от 30 години, в Ямбол започва ремонт и преустройство на емблематичната сграда на Безистена. Той е построен в началото на 16 век и от тогава е символ на Ямбол.

Над 5 млн. лева ще бъдат вложени в ремонта и модернизирането на сградата на ямболския безистен, както и в намиращият се на 6 км от града археологически резерват "Кабиле". Основната част от средствата идват от Оперативна програма "Регионално развитие", като дейностите трябва да приключат след година. Проектът предвижда трите нива на безистена да бъдат символично представени като минало, настояще и бъдеще.

Подробности от ръководителя на проекта Милена Михайлова: "Акцентът е специалната мултимедийна система, там исторически персонажи от нашето минало, от древната античност до наши дни, с натискане на специални екрани, ще разказват за себе си и за времето, от което идват, като ние ще ги виждаме как изглеждат."

В археологическия резерват "Кабиле" освен възстановяване на късноантичната малка баня и епископската базилика, ще бъде изграден и военен лагер, в който да се провежда ежегоден фестивал за антични възстановки.

По публикацията работи: Даниела Костова - кор. на БНР в Ямбол
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени