Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорският административен съд анулира решението за референдум за "Змейово"

Снимка: БГНЕС

Административният съд в Стара Загора обяви за нищожно решението на Общинския съвет за провеждането на местен референдум за съдбата на военния полигон "Змейово". Делото е по протест на Районната прокуратура и решението не подлежи на обжалване.

Според решението на съда спорният въпрос е дали е в компетентността на Общинския съвет да взема решения относно структура на МО, разположена на територията на три общини - Стара Загора, Казанлък и Братя Даскалови. Бойка Табакова, зам.-председател на Административния съд заяви за БНР, че решението би могло да спре провеждането на референдума, ако той вече не беше се състоял.

Адвокат Александър Желязков - член на правната комисия на Общинския съвет, коментира, че щом съдът обявява решението на местния парламент за нищожно, а не за незаконосъобразно, това позволява провеждането на втори референдум с по-прецизна формулировка на въпроса.

От Гражданската инициатива "За чист въздух" настояват политиците на централно и местно ниво да изпълнят своите обещания към старозагорци и да настояват пред МС полигонът да бъде затворен.

По публикацията работи: Венелина Попова - кор на БНР в Стара Загора

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна