Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С различни инициативи в страната се отбелязва 176-ата годишнина от рождението на Апостола

Снимка: БГНЕС
 

България отбелязва 176-ата годишнина от рождението на Апостола - Васил Левски с различни инициативи в цялата страна.   

Приповдигнато настроение и празнична атмосфера е изпълнила родния град на Апостола на свободата - Карлово. 18-и юли носи неповторим заряд и послание за Карлово. Гражданите и гостите на града със сълзи на очи посрещнаха над двеста души, които участваха в похода "По стъпките на Левски". Най-малката участничка тази година е Юлиана, едва на година и три месеца.

Това е вторият й поход. Миналата година бе само на три месеца и смятаме, че е изключително важно децата от малки да бъдат закърмени с патриотизъм, обясни майка й, а на въпроса какво иска да знае тя за най-святата личност в българската история - Левски каза:

Най-важно е да го почувства в сърцето си, да знае, че е българин, който е пример за нея и за страната ни.

Най-възрастният участник е 72-годишният Марин Абанос.

С множество инициативи се почита паметта на Апостола. Тържествена света литургия беше отслужена от отец Марко, архиерейски наместник на град Карлово.

В девет часа сутринта се проведе тържествена Света литургия и поклонение на гроба на майката на Васил Левски - Гина Кунчева, след което литийно шествие тръгна по улица "Александър Стамболийски" до площад "20 юли", където малко преди обед официално беше открит празничният ден на Карлово с издигане на знамената на площада в града. За първи път тази година в къщата музей "Васил Левски" ще се проведе международен студентски семинар под наслов "Текстът Левски - прочит в свой и чужд контекст" с международно участие. В рамките на традиционния литературен салон, който вече повече от 15 години се провежда на тази дата, ще бъдат представени нови издания, посветени на Апостола.

Кулминацията на тържествата е тази вечер от 21 часа, когато ще бъде изнесено знамето на карловския революционен комитет от националния музей "Васил Левски", след което е тържественият митинг заря.

БНР ще предава пряко церемонията по случай 176-ата годишнина от рождението на Апостола.

Признателността на поколенията към Апостола на свободата Васил Левски ще засвидетелстват и в община Ловеч, Ловчанската митрополия, Общинският съвет,  Ловешкият гарнизон, в училища, носещи името на Левски.  

Музеят "Васил Левски" в Ловеч и музеят "Къкринско ханче" в село Къкрина ще приемат безплатно посетители. В Клуба на дейците на културата ще се проведе литературна вечер под наслов „В разговор с Левски“ с участието на местни поети и писатели.

 

 

 

По публикацията работи: Виолета Ашикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна